HAJSŰRŰSÉG MÉRÉS

A hajsűrűség mérés egy olyan technika, mely a fejtetőn lévő bőrt erős nagyítás alatt analizálja. A ProHAIR Hajátültetési Klinika konzultációján a klinika orvosa a haj sűrűségéről, a follikuláris egység elrendeződéséről, a haj átmérőjéről és a fejtetőn lévő haj miniatürizációjának fokáról tud részletes információt kapni. Az analízist követően a ProHAIR Hajátültetési Klinika orvosa megállapítja, hogy a beteg alkalmas-e a hajátültetésre (hajbeültetés, haj transzplantáció), illetve a hajritkulás (hajhullás, kopaszodás) várható alakulásáról tájékoztatja a pácienst. A fejtető több pontján való vizsgálat pontosabb képet ad arról, hogy a beteg alkalmas-e műtétre. A Follikuláris Egység alapú hajátültetés (hajbeültetés, haj transzplantáció) – Follikuláris Egység hajTranszplantáció(FET)- elfogadása és elterjedése drámaian megváltoztatta a mai korszerű hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) módszerét, hiszen lehetővé tette, hogy egy alkalommal nagy számú hajat ültessenek át. Az új eljárás alkalmazásával egy beavatkozás során több ezer follikuláris egységet tudnak átültetni, így pár műtéttel teljes helyreállítás érhető el. Részletes kórtörténeti és fizikai vizsgálat szükséges ahhoz, hogy az orvos megállapíthassa, melyik páciens alkalmas a hajátültetési (hajbeültetés, hajtranszplantáció) műtétre, várhatóan kik reagálnak a legjobban a gyógyszeres kezelésre, kiknél lehet számítani a hajritkulás (hajhullás, kopaszodás) megállására vagy állandósulására, esetleg a teljes kopaszodásra. Ezt a vizsgálatot az orvosnak komolyan kell vennie, és nem adhatja át olyan kollegájának, aki nem orvos, ugyanis a vizsgálaton alapuló döntés vagy műtéti javaslat a páciens egész további életére hatással lesz. A hajsűrűség-mérésnek fontos szerepe van a diagnózis és a javaslat elkészítésében, ugyanis objektív mérést ad a haj különböző állapotairól, melyek:
1) Hajsűrűség- hajszálak mennyisége egy adott területen, 2) Follikuláris egység sűrűsége- follikuláris egységek száma egy adott területen, 3) Hajszálak száma egy follikuláris egységben (mind a megfigyelt és kiszámitott), 4) Miniatürizáció megléte, 5) A hajszál átmérője, 6) Miniatürizáció mértéke, 7) Gyógyszeres kezelésre való reagálás és 8) Hajszálak növekedése hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) után.

densitometry

A hajsűrűség mérés által kinagyított kép jól mutatja a természetes follikuláris egységek csoportjait alacsony sűrűség (bal oldalt) közepes sűrűség (középen) és magas sűrűség esetén (jobb oldalt). Érdemes megfigyelni, hogy a hajsűrűség emelkedésekor a follikuláris egységekben növekedő hajszálak száma növekszik, de a follikuláris egységek száma változatlan marad.